Decembar- mesec grafičkih tabli u Deli prostoru

Tokom decembra smo u saradnji sa Deli prostorom za kreativno delovanje, organizovali promociju pod nazivom – “Dođi i isprobaj tablu”, u okviru koje su svi zainteresovani mogli da pogledaju, ali i isprobaju neke od modela grafičkih tabli XP-PEN kompanije. Svake nedelje su zainteresovani mogli pronaći po dva nova modela koji su bili dostupni svima koji žele da se upoznaju sa proizvodima XP-PEN kompanije i onim što ona nudi. Ovo je bila savršena prilika da i uživo pogledate neke od modela ali i da se oprobate u samom crtanju na ovako specifičnom uređaju.
Uz nesebičnu pomoć i u saradnju sa Deli prostorom, a u okviru ove promocije , svakog petka smo organizovali i radionice na temu primenjene umetnosti- dizajna, ilustracija, ali i NFT-ja. Uz pomoć zanimljivih predavača i kreativaca, organizovali smo tri radionice i finalni MEETUP.

1. nedelja
ModeliArtist 12 Pro Innovator 16.
Radionica: 2.12.
PredavačiNikolija Grozdanović Žarko Jevtić

U okviru ove radionice prisutni su mogli da čuju šta je to Blockchain, šta je NFT i kako postaviti NFT na prodaju. Upravo o ovim temama, govorio nam je Žarko Jevtić iz MVP Workshop-a, kompanije koja se bavi web3 tehnologijama i blockchain-om. Kako se koriste ove grafičke table i šta sve mogu demonstrirala nam je Nikolija Grozdanović, poznata i kao @ateliernikolija.  Nikolija Grozdanović je ilustratorka koja kroz svoj kreativni izraz večito traga za različitim licima nežnosti i tišine, a inspiracija su joj priroda i ona najtananija osećanja koju nosi ljubav. Nikolija je stvarala na modelu XP-PEN Artist 12 Pro. Njen rad smo postavili na OpenSea, sajt koji je specijalizovan za prodaju NFT-ja koji možete pogledati ovde.

2. nedelja
Modeli: Artist 22R Pro i Deco MW.
Radionica: 9.12.
PredavačiJovan Aničić i Žarko Jevtić

U okviru ove radionice učesnici su od Žarka Jevtića iz MVP Workshop-a mogli čuti malo detaljnije o tome kako postaviti čitavu NFT kolekciju na marketplace tj. specijalizovani sajt za prodaju.
Kreator NFT-ja i demonstrator crtanja na grafičkoj tabli Artist 22R Pro, bio je sjajni niški ilustrator Jovan Aničić poznat i kao @jovanpadobran. Jovan se već bavi NFT-jem i sama tema NFT-ja mu nije nepoznanica. Jovan je takođe freelancer koji se bavi 2D ilustracijom i animacijom. Veliki je obožavalac crtanih filmova i ilustrovanih dečijih knjiga. Uzori su mu Bob Živković i Dušan Pavlić, a može se reći da su upravo ovi uzori, kao i omiljeni crtani junaci uticali na njegov stil crtanja. Jednog dana bi voleo da crta za naše izdavačke kuće. Jovan je stvarao na XP-Pen modelu Artist 22R Pro.
Na ovoj radionici Jovan i Žarko su nam, udruženim snagama, svako iz svog ugla i zanimanja, pokazali kako funkcioniše kreiranje NFT i šta je sve potrebno kako biste se upustili u te vode. Jovan je bio zadužen za onaj kreativni deo bez koga NFT ne bi ni postojao – kreirao je glavnog junaka ovog NFT-ja (Peđu the Boy-a) kao i layer-e , odnosno, estetske varijacije za glavnog junaka. Upravo uz pomoć glavnog junaka i njegovih neverovatnih varijacija, sačinjena je ova kreativna kolekcija od nekoliko stotina sličica tj. NFT-ja. Žarko nam je pokazao kako uz malo veštine i znanja možemo automatski generisati kolekcije i svoj crtež pretvoriti u jedinstveni komercijalni proizvod.

3. nedelja
Modeli: Artist Pro 16 TP , Innovator 16Artist 12 ProArtist 22R ProDeco Pro SDeco MWStar G640
Radionica: 16.12.
PredavačiMarko Gejo i Žarko Jevtić

Za crtanje i demonstriranje rada na grafičkoj tabli Artist Pro 16 TP bio je zadužen Marko Gejo – master inženjer arhitekture. Marko je freelance dizajner enterijera, arch viz i grafički dizajner.
Prisutni su mogli da se upoznaju i sa istorijom samog razvoja grafičkih tabli, počev od tzv. autotelgrafa 1895. pa sve do današnjih modela grafičkih tabli sa naprednim karakteristikama.

Posle tri radionice sa demonstracijom rada na grafičkim tablama, u petak 23. decembra održan je i dugo očekivani, finali Meetup na temu – Grafičke table i primenjena umetnost danasPrenosimo vam delić atmosfere sa ovog događaja.
Na ovom Mettup-u o samom kreativnom stvaralaštvu govorili su i crtali Filip Dukić, Lead Game Artist u Ingenious Studios-u iz Niša, kao i Eško Kurtić – Magistar grafičkog dizajna i kreativac.
U punoj sali Deli prostora prisutni su mogli da čuju nešto više o samom procesu stvaranja u gaming industriji, crtanju grafita, stvaranju ilustracija i ostalim izazovima koje nosi kreativno stvaralaštvo. Takođe, bilo je dosta praktičnih informacija o tome kako pronaći svoj stil u crtanju, ali i o samoj fleksibilnosti u stvaralaštvu i saradnji sa klijentima. Kako aplicirati za posao u ovoj industriji i šta sve zapravo treba da znaju oni koji žele da se upuste u ove kreativne vode. Za ovu radionicu korišćen je XP-Pen model Artist 22R Pro.
Neverovatne veštine u igranju OSU!-a na modelu Star G640 pokazala nam je izuzetno uvežbana i vešta @tamo_neki_leptir i svojom igrom postavila ozbiljan domaći zadatak za sledeći susret.
Kako balansirati i ostati dosledan svom stilu, a ipak biti fleksibilan i odgovoriti na radne zadatke koje nosi ovaj posao, samo su neka od pitanja koja su podsakla diskusiju i nakon završenih izlaganja naših zanimljivih i iskusnih izlagača koji su nam priredili jedan zanimljivi interaktivni Meetup.

Leave a Comment